28 oktober 2010

Julklapp och stickhelg

Detta ska bli en tunika till min syster. Hon har själv köpt garnet så det blir ju ingen riktig julklapp men jag har lovat att den ska vara färdig då. Här finns en bild (modell 901-788). Garnet var lite jobbigt att sticka med i början eftersom det är så luddigt. Nu när jag har vant mig går det lite snabbare.

I helgen åker jag på Risbrogäddornas stickevent. Det ska bli riktigt roligt. Jag vet inte när jag var borta över natten utan familjen senast. Men det beror väl mest på mig själv och inte på att det inte finns saker att hitta på. Hur som helst ser jag fram emot det även om jag är lite nervös. Jag känner ju ingen där. Jo, genom deras bloggar men inte i verkligheten. Fast alla som stickar måste vara trevliga. Återkommer med rapport senare.

27 oktober 2010

Tävling hos Mönsterarkivet

Garntjänst är välkänt i de flesta hem där man finner kreativa och handarbetsintresserade människor. Här hittar du massor av garn och mönster till allt från klassiskt snygga kläder till trendiga och moderna plagg. Med en historia som sträcker sig 140 år tillbaka i tiden samlar vi nu allt handarbete under ett tak på www.garntjanst.se.



24 oktober 2010

Pocket & Prassel 4.0

För att underlätta för min hemliga bokvän har jag svarat på frågorna från En bok om dagen. Här kommer mina svar:

* Vilken genre eller författare gillar du bäst? Deckare
* Vilken genre eller författare är du nyfiken på? Gärna något av Mario Vargas Llosa.
* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..? Jag tyckte inte om Jonathan Strange och Mr. Norrell av Susanna Clarke.
* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Kanske inte direkt samlar, men jag har alla Camilla Läckbergs böcker av någon anledning.
* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Nej, tyvärr. Jag har börjat på en men den omfattar bara vad jag läst den senaste månaden.


* Annat litterärt, värt att veta..? Jag läser gärna på engelska.

* Vad äter du för godis? Choklad, helst mörk och lakrits, både salt och söt.
* Naturgodis - ätbart eller inte..? Nötter är gott, men inte annat naturgodis.
* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart? Kaffe, men absolut inte smaksatt. Te, helst svart, gärna Earl Grey eller smaksatt med citrus. Dricker inte rött te.

* Hobby? Jag stickar (mest sockor), läser, tränar och bakar.
* Favoritfilm? Groundhog Day (Måndag hela veckan) och Afrikas Drottning kan jag se hur många gånger som helst. Annars gillar jag filmer av Quentin Tarantino och bröderna Coen.
* Favoritmusik? Gillar det mesta. Inte dansband eller tyngsta hårdrocken. Och absolut inte Håkan Hellström.
* Stjärntecken? Favoritfärg? Tvilling. Grönt och petrol.
* Samlar du på något? Garn (inte akryl) och änglar.

Om du har några övriga frågor får du lämna en kommentar. Jag ser fram emot ett spännande paket.

22 oktober 2010

Lite stickning

Det känns som det mest blivit "lite annat" på bloggen på senaste tiden. Här är i alla fall den sjal jag stickar på för tillfället. En Ms Clarke i Halo från Nyansera. Detta är en färg jag aldrig trott jag skulle sticka i, men det är ett garnklubbsgarn och jag tycker faktiskt väldigt mycket om färgen, Orchid. Eftersom garnet är så mjukt ville jag ha ett mönster utan nupps och detta passar perfekt. Dessutom är det pärlor i kanten och jag har precis stickat det första pärlvarvet. För att sjalen inte skulle bli för liten gjorde jag en extra upprepning av Body Chart men då gick nästa diagram inte jämnt ut så jag fick trixa lite för att få till det. Jag tror det kommer att bli bra.

Ett par timmar i köket...

resulterade i detta. Två bröd, 24 bullar och en vetelängd. Alltihop med saker jag hade i skåpen. Jag brukar aldrig följa recept när jag bakar utan slänger ihop lite på måfå. Jag vet ju vilka proportioner jäst, mjöl, vätska osv som funkar. I brödet blandade jag lite Kärlekens krydda (torkad karljohansvamp, tomat, scharlottenlök och basilika) från Naturkraft. Hälften av bullarna har fyllning av lemon curd och andra hälften har smör, råsocker och pumpakärnor. Vetelängden har vanlig kanelbullefyllning. Det känns skönt att kunna stoppa lite i frysen att ta fram när man blir sugen på något till kvällskaffet.

18 oktober 2010

Bokbyte

Äntligen vågade jag anmäla mig till ett av En bok om dagens bokbyten. Även om jag sällan (eller aldrig) skriver om böcker på bloggen är det nog mitt största intresse efter stickningen. Jag har börjat lite smått med att skriva upp alla böcker jag läser fr o m 1 oktober i år på en separat sida så kanske blir det mer efter hand. Deckare är nog det jag läser mest, allt från Patricia Cornwell och Kathy Reichs till Camilla Läckberg och Anna Jansson. Men jag läser i stort sett allt utom kanske science fiction och alltför sliskiga kärleksromaner. Två av mina favoritförfattare är Joyce Carol Oates och Håkan Nesser. Kanske kan detta underlätta lite för min byteskompis annars kommer det ett specialinlägg om bytet senare.

17 oktober 2010

Nemesis

Detta är nog det roligaste sockmönstret jag stickat på länge. När resten av livet kör ihop sig får man glädjas åt det lilla. Som stickning och en solig höstsöndag.
Jag var tveksam till garnet först eftersom jag tröttnat på alltför melerade garner, men gillar verkligen hur det randade sig. Austermann Step med aloe och jojoba gör fötterna mjuka. Mönstret från senaste Knitty var bara räta och aviga, ökningar och minskningar. Inga flätstickor, utan bara att sticka på. De blev färdiga på drygt 2 veckor och då har jag ändå haft några andra projekt på gång samtidigt.

10 oktober 2010

Kvinnokraft

Jag bara måste visa vad jag vann i kyrkans lotteri idag. Församlingens syförening har tagit damastservetter i linne (oanvända och en bröllopspresent till ett par som firade guldbröllop i somras) och gamla spetsar ur sina gömmor och sytt ihop till en duk som är ca 150x250 cm. Spetsen runt om är nyvirkad av en av medlemmarna och sedan ditsydd. Allting för hand. Jag blev så glad när jag vann och "sytanterna" tyckte det var bra att den hamnade hos någon som uppskattade deras arbete. Det har tagit ca 1 år. Jag längtar efter att få använda den.

9 oktober 2010

Mässbesök

En helt vanlig härlig höstlördag tog vi en tur till Stångbymässan. Vi brukar gå varje år och det var ungefär samma utställare som vanligt. Nytt för mig var yllebroderi från Ateljerre och jag köpte en liten börs/mobilfodral. Dottern fick ett glasunderlägg med en orm. Lite kryddor från Naturkraft, några bröd och ett par grytlappar med fruktdamer hittade jag också. Dessutom fika med våfflor och chokladbollar. En riktigt skön dag.

2 oktober 2010

Socktober

Eftersom oktober är sockstickarmånad började jag på 2 par så fort jag var färdig med mina Fa Fa Fa i inlägget nedan. De gröna är Through The Loops Mysteriestickning i garnet Silla och de andra är oktobermönstret Nemesis i Stickameras Sockklubb i Austermann Step.

Avocado på fötterna

Nej, detta är inget tips på att använda avocado som fotkräm utan färgen på mina Fa Fa Fa sockor stickade i Hazumi från Nyansera. De var roliga att sticka med sina flätor som blir så fina i just Hazumi. Jag vet inte om jag missförstod mönstret när jag gjorde hoptagningarna för tån mitt på i stället för som vanligt i sidorna, men det blev en ganska kul detalj tycker jag. I vilket fall är de väldigt sköna att ha på sig nu när hösten är här.