30 januari 2011

Stickcafé

Efter att ha varit ganska asocial som stickerska den sista tiden tog jag mig i kragen och kom iväg på stickcafé två gånger denna veckan. I onsdags var jag hos Garnfolket på Ebbas skafferi och igår satt vi på Kulturen i Lund och stickade några timmar. Det var lite kallt, men vi hade en värmefläkt och kaffe för att värma oss. Inte så mycket folk, men vi som var där hade riktigt trevligt. Jag stickade på mitt andra 12in2011-projekt, en Haruni i grönt egenfärgat ViKan A-garn. Kameran blev liggande i väskan som vanligt så bilden är tagen hemma. Jag stickar med stickor 6 mm och hoppas att det blir riktigt stor.

20 januari 2011

Fingervantar

Jag bestämde mig för att försöka använda garn jag har hemma. Dels för att jag har lite ont om pengar som arbetslös och dels för att det känns lite onödigt att ha en massa garn liggande. Alltså gick jag med i gruppen på Ravelry och mitt första projekt är Knotty fingervantar i Artesano Hummingbird som jag vann i jultävlingen hos Stickamera 2008. Det är ett garn som är mycket finare på härva än uppstickat, men jag tänkte att jag kunde behöva lite glada färger nu när allt är så grått. Och jag tycker det är lite kul att det blir randigt.

17 januari 2011

Surdeg

Eftersom det var några som undrade om surdegen tänkte jag visa hur det blev. Jag tycker mycket om att baka (mest bröd) och har länge varit nyfiken på att prova göra egen surdeg. För många år sen prenumererade jag på surdegskultur som man fick i små påsar i brevlådan, men jag tror knappt att det finns längre. Inspirerad av bl a Tina bestämde jag mig för att prova. Jag följde lilla surdegsskolan hos Pain de Martin och igår var det alltså dags att baka. Jag tyckte inte surdegen hade tagit sig riktigt som den borde så jag fuskade med något gram jäst men annars följde jag receptet, förutom kummin som jag inte hade hemma. Mycket jobb för bara ett bröd, men nu har jag matat min surdeg igen och kan göra en större sats nästa gång jag bakar. Brödet blev mycket gott med en knaprig skorpa och syrlig rågsmak.

16 januari 2011

Winter wonder mittens

Så var årets första projekt färdigt. Egentligen har jag en sjal som är färdigstickad men inte blockad så den räknas inte än. Jag är så nöjd med de här vantarna, färgerna är så fina ihop. Jag lärde mig några tricks till den andra vanten som t ex att fästa garnet i sidorna så den inte drar ihop sig så mycket. Garnet jag använt är Leilu från Gotlands spinneri (det grå) och 2-trådigt ullgarn från Garnpaletten i färgen Regnskog och stickorna är mina 3,5 mm KnitPro. Det var så roligt att sticka med 2 färger och ju mer man övar desto bättre blir det. Jag kommer att sticka fler vantar.
I köket jäser mitt första försök med surdeg. Vi får se hur brödet blir när det är klart.

10 januari 2011

Glädjeämnen

Vilken tur att det finns saker att glädja sig åt en gråmulen måndag.

  • Jag blev kallad till en jobbintervju på onsdag.
  • Maken kom hem med underbara lila tulpaner till mig.
  • En gosig katt i knät medan man tittar på TV.
  • En kopp kaffe och stickning i soffan.

4 januari 2011

Nytt år, nya tag?

Nu har jag kommit en bit på mina vantar. Det går inte så fort eftersom jag fortfarande är ovan att sticka med två färger. Men det blir snyggt tycker jag. Tyvärr är jag inte så inspirerad just nu och tycker inte det är lika kul att sticka som tidigare. Förhoppningsvis är det en tillfällig svacka. Det blir väl bättre när allt är som vanligt efter alla helger igen.
Jag har också börjat på ett par muddar i Pomatomus-mönstret. För länge sen stickade jag sockorna men garnet var lite stickigt så jag använder dem sällan. Detta garnet är ju betydligt skönare att sticka med. Och färgen har jag kommit att tycka mycket om.